0
Your Cart

Kostern Aya var Lasse Dahlquists favoritbåt

Kostern Aya ägdes av Otto Dahlquist, Lasses pappa när familjen bodde på Lidingö. Detta var runt 1930 och Lasse seglade då väldigt mycket med Aya i Stockholms skärgård.  Och ofta var det Inez, Lasses blivande hustru, som var med ombord berättas det. Men när familjen flyttade till Göteborg och Brännö blev båten kvar i Stockholm. För Lasse blev saknaden efter Aya väldigt stor och ofta berättade han för familjen och vänner att någon gång försöka återköpa båten och segla hem den till Brännö. Så blev det inte. Lasse återsåg aldrig sin ungdoms favoritbåt Aya.

Men efter många år noterar vi att Aya nu ligger förtöjd på västkusten med hemmahamn Falkenberg. Den ägs av Stellan Dahlberg i Vessigebro och är i mycket gott skick.

Båten av typ öresundskoster, byggdes 1928 i Landskrona. Familjen Dahlquist var båtens första ägare, men Aya har genom åren haft många ägare och byggts om en hel del. Men namnet består, Aya och båten känns väl igen. En vacker båt som väcker stor nyfikenhet och beundran.

Gården-VessigebroSom en märklig omständighet kan nämnas att nuvarande ägaren av båten Aya bor granne till den gård i Vessigebro, Dalsgård som på 1700-talet köptes av Lasses farfar, Sven Ludvig Christoffersson. Och det var från den gårdens namn man sedan tog släktnamnet Dahlquist.