Lasse Dahlquist Stipendiet

Lasse Dahlquistsällskapets Stipendiefond ska genom stipendier främja och sprida intresse för Lasse Dahlquist och hans musik. Varje år delar fonden ut stipendier till personer, grupper eller sammanslutningar som för vistraditionen vidare. Det första stipendiet delades ut till Kent Andersson 1989.

Stipendiater

Vier Brillen

2022

Fem amatörer som skriver och framför visor med kluriga och humoristiska texter i klassisk göteborgsanda tilldelades 2022 års Lasse Dahlquist-stipendium.

Mer Info

Fjällornas trio

2021

Elin Ljungqvist, Stina Ekvall och Hilda Esping är mångsidiga musiker med både visa, jazz och schlager på sin repertoar. Erhåller 2021 års Lasse Dahlquist stipendium.

Mer Info

Götheborgs Matrosorkester

2020

Fredrik Arvidsson dragspel och sång, Magnus Bergström kontrabas och sång samt Anders Lindahl sång, ukulele och step tilldelas tilldelades 2020 års Lasse Dahlquist-stipendium.

Mer Info

Pernilla Warberg

2019

Sångerska i många olika konstellationer med både jazz och visa på repertoaren, tilldelades 2019 års Lasse Dahlquist stipendium.

Mer Info

Magnus Ekman

2018

Artist, musiker, uppskattad körledare erhåller 2018 års Lasse Dahlquist stipendium

Mer Info

Åsa Gustafsson

2017

”En mångkunnig estradör värdig 2017 års Lasse Dahlquist-stipendie”

Mer Info

Mia Samuelsson

2016

”Musiker, artist samt konstnärlig ledare för kulturarrangemang i Göteborg”

Mer Info

GWO – Göteborg Wind Orchestra

2015

”Smittande melodier möter nya generationer – musik som skapar traditioner”

Mer Info

Anton Ljungqvist

2014

”Med stor inlevelse ger han Lasse Dahlquists visor en varm och personlig tolkning”

Mer Info

Harriet Olsson

2013

”Går ofta en egen väg i det musikaliska landskapet och överraskar publiken med sin egenkomponerade musik”

Mer info

Larsson & ADA:s teater

2012

”Med en mycket personlig gestaltning, genom solosång och cellomusik lyfter man fram både text och ton och gör visans berättelse tydlig”

Mer info

Lasse Berghagen

2011

”Hans musikaliska berättelser går direkt in i våra hjärtan, stannar kvar och blir ofta till klassiker”

Mer info

Åsa Fång och Stefan Andersson

2010

”Med framgång etablerat sig på den musikaliska scenen och gjort musikaliska berättelser tillgängliga för en större publik

Mer info

Tomas von Brömssen

2009

”Att som Lasse Dahlquist med visor och kupletter ge musikaliska bilder av sin samtid är en konst som Tomas visat sig fullt ut behärska

Mer info

Bernt Anderson

2008

”Bernt har under många decennier underhållit göteborgarna med sin musik, allt från visa och kabaré till blues

Mer info

Anders Eldeman och Brännöpojkarna

2007

”Med stor kunskap och ett begåvat framförande har Anders Eldeman lyckats skapa en musikalisk nyfikenhet över generationer

Mer info

Håkan Hellström

2006

”Med sina högst personliga tolkningar av svenska visor har han öppnat den svenska visskatten för en ny publik

Mer info

Lotta Engberg

2005

”I mer än två decennier förtjänstfullt och målmedvetet bidragit till att bevara vår svenska visskatt

Mer info

Ole Moe och Ingeborg Gillner

2004

Olle Moe

är musiker och en mycket uppskattad vissångare. Hans engagemang för visan har rönt stor uppskattning hos en bred publik.

Ingeborg Gillner

musik ska byggas utav glädje…..” det har alltid varit musikanten o sångerskan Ingeborg Gillners signum.
Under en lång musik- och sångkarriär har hon värnat om Visor från förr o nu.

Mer info

Dan Lindén

2003

 Dan Lindén är en etablerad pianist och keyboardist i västsverige som arbetar inom en mängd olika musikaliska områden. Dan är också verksam som kapellmästare, arrangör och kompositör. Hans musikaliska bredd omfattar allt från klassisk musik och jazz, till folkmusik och visa.

Mer info

Alice Rörberg och Alf Robertsson

2002

Alice Rörberg, för sitt hängivna och oförtrutna arbete att under decennier ha arbetat för att hålla den svenska visskatten levande.
Alf Robertsson, det är få artister som på ett så förtjänstfullt sätt bidragit till att bevara den svenska visskatten.

Mer info

Kjell Kraghe

2001

Kjell Kraghe, sångare, revyartist och underhållare från Strömstad har med stor framgång populariserat den svenska visan.
Sammanlagt har han skrivit bortåt 30 Strömstadrevyer och levererat textmaterial till kända revymakare som Kar de Mumma och Hagge.
1981 fick han till Fred Winter-stipendiat, och som sagt 2000 fick han mottaga Lasse Dahlquiststipendiet

Mer info

Stig Bjerkhede och Gutten Willig

2000

Stig Bjerkhede och Gutten Willig får priset för sitt stora och uppoffrande arbete i Sällskapet och deras mycket uppskattade engagemang i Kållepojkarna där man så framgångsrikt framfört Lasse Dahlquists musik. Dom är mästare på Lasse Dahlquists musik och har genom sina spelningar i decennier, fått den stora publiken att uppleva denna musikskatt.

Mer info

Ulf Källvik och Susanne Pettersson

1999

Ulf Källvik är en välkänd göteborgsprofil och sångare som med framgång framför allt från visa till operett och med stort personligt engagemang.

Susanne Pettersson, sångerska från Göteborg och med en mycket varierande repertoar, från svensk visa till den breda operettmusiken.

Mer info

Relief på Brännö

1998

”Detta år användes stipendiet till en relief på Brännö”

Mer info

Bo Englund & Ingemar Kavsjö

1997

Bo och Ingemar utgör visduon ”Vi är vackrast när det skymmer” Under sin långa karriär har dom spelat med Lasse Dahlquist och på så sätt fått lära sig hans musikaliska hemligheter med visorna”

Mer info

Claes Eriksson

1996

Claes Eriksson, är en mycket framgångsrik nöjesprofil med teatergruppen Galenskaparna. Och likt Lasse Dahlquist har han med stor framgång i text och ton lyckats beskriva sin tid.

Mer info

Margareta Abrahamsson

1995

Okänd för en del men älskad av många Den som sett och hört Margareta Abrahamsson glömmer det aldrig. Med sina visor ger hon sin samtid en högst personlig tolkning helt i Lasse Dahlquists anda.

Mer info

Sven-Eric Dahlberg

1994

Sven-Eric Dahlberg är en utomordentligt framgångsrik och uppskattad pianist och ackompanjatör från Göteborg som satt sin personliga prägel på det göteborgska musiklivet.

Mer info

Anders Wällhed

1993

”Wällheds sjömän arbetar och lever i en modern tid där praktiskt taget all sjömansromantik är försvunnen med isolerat arbete på containerfartyg”

Mer info

Viveca Lärn

1992

Viveca Lärn, är journalist, framgångsrik författare och dessutom väldigt mycket göteborgare. Som Lasse Dahlquist en uppskattad och älskad göteborgsprofil.

Mer info

Stefan Ljungqvist

1991

Stefan Ljungqvist har växlat mellan opera, visor, revyer och musikaler under sin karriär och är en framstående tolkare av Lasse Dahlquists visor.

Mer info

Musikgruppen KAL

1990

Musikgruppen KAL från Göteborg består av Malte Krook, Bosse Andersson och Christer Larsson. Gruppens repertoar består i huvudsak av sjömansvisor gärna med anknytning till Göteborg och västkusten. Man varvar eget material med personliga tolkningar av både Evert Taube och Lasse Dahlquists visor.

Mer info

Kent Andersson

1989

Kent andersson skådespelare, manusförfattare och skådespelare fick Lasse Dahlquist Stipendiet 1989. Det första som delades ut. Likt Lasse Dahlquist som i sina sånger gav bilder av sin samtid, ofta baserade på ett socialt engagemang, byggde Kent Andersson i samma anda, bilder för teaterscenen från sin tid.

Mer info